tvkefalonia.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Kale: Το θαυματουργό λαχανικό με τα μοναδικά οφέλη για την υγεία σας

Κοινοποίηση

Kale: Το σούπερ λαχανικό με τα απίστευτα οφέλη στην υγεία

Το kale, γνωστό και ως λαχανίδα, ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και είναι εγγενές σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτό το λαχανικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τα εκπληκτικά διατροφικά του οφέλη και την πλούσια διατροφική του σύνθεση. Συνήθως έχει σκούρο πράσινο χρώμα, αν και μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό έως και βαθύ πράσινο, ενώ τα φύλλα του μπορούν να είναι είτε επίπεδα είτε σγουρά. Το kale πωλείται συχνά ολόκληρο ή ψιλοκομμένο και μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό σε σαλάτες είτε ελαφρώς μαγειρεμένο, διατηρώντας τα θρεπτικά του συστατικά.

Πολυάριθμα οφέλη του kale

Το kale διαθέτει μια πλούσια διατροφή που περιλαμβάνει βιταμίνες C και E, σελήνιο και βήτα-καροτίνη, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πηγή φυτικού ασβεστίου, το οποίο είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Κατά την κατανάλωση του kale, ο οργανισμός μπορεί να επωφεληθεί από την προστασία ενάντια σε πολλές καρδιακές παθήσεις και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, περιέχει πεδία φυτοθρεπτικών συστατικών που στηρίζουν την υγεία των ματιών, κάνοντάς το έναν πολύτιμο σύμμαχο για την καλή μας υγεία.

Διατροφικά στοιχεία του kale

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων ωμού kale προσφέρει:

  • Ενέργεια: 26 kcal / 112 kJ
  • Πρωτεΐνες: 2,7 g
  • Λίπος: 1,3 g
  • Υδατάνθρακες: 1,1 g
  • Φυτικές ίνες: 3,3 g
  • Κάλιο: 360 mg
  • Ασβέστιο: 104 mg
  • Σίδηρος: 1,36 mg
  • Φυλλικό οξύ: 96 mcg
  • Βιταμίνη C: 88 mg

Κορυφαία οφέλη για την υγεία από το kale

1. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
Το kale είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, έχοντας τέσσερις φορές περισσότερη από το σπανάκι, μαζί με διπλάσια περιεκτικότητα σε σελήνιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, συμπληρωμένα με βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη, ενισχύουν τον οργανισμό μας, υποστηρίζοντας τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Υγεία των οστών
Περαιτέρω, το kale είναι πηγή φυτικού ασβεστίου, ιδανικού για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Το χαμηλό επίπεδο οξαλικού οξέος στο kale τονίζει τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου, κάνοντάς το πιο διαθέσιμο για την απορρόφηση. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Κ, που σε συνεργασία με τη βιταμίνη D, υποστηρίζει το μεταβολισμό των οστών.

3. Προστασία από καρδιακές παθήσεις
Καθώς περιέχει θρεπτικά στοιχεία που είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το κάλιο, το kale βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, βοηθά στην κανονικοποίηση των επιπέδων χοληστερόλης, αποφέροντας οφέλη ακόμη και όταν η κατανάλωση του είναι μαγειρευμένο.

4. Προστασία από τον καρκίνο
Το kale είναι πλούσιο και σε φυτικές ουσίες με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως η σουλφοραφάνη και η ινδολ-3-καρβονόλη. Παρόλο που οι έρευνες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, τα αποτελέσματα δείχνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την προστασία από καρκίνους.

5. Υποστήριξη της υγείας των ματιών
Τέλος, το kale περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, μειώνοντας τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Αυτές οι ώρες θρεπτικών στοιχείων ενισχύουν τη διατροφή μας και συμβάλλουν στην καλή όραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψηφιακή Επανάσταση στα Επείγοντα: Το Σύστημα Παρακολούθησης Ασθενών με QR Code στον Ευαγγελισμό

user 3

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Ετοιμότητα και Στρατηγικές Αντιμετώπισης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

user 3

Πρωτομαγιά 2025: Ρυθμίσεις και Προϋποθέσεις Εργασίας στην Εργατική Αργία

user 3