tvkefalonia.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Φυτική Πρωτεΐνη: Το Κλειδί για Μακροχρόνια Υγεία και Ζωή

Κοινοποίηση

Η Σημασία της Φυτικής Πρωτεΐνης για τη Μακροχρόνια Υγεία

Ανακαλύψεις για τη Σχέση Φυτικών Πρωτεϊνών και Μακροζωίας

Σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Ειδικότερα, οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη, όπως είναι τα ρεβίθια, το τόφου και ο αρακάς, δείχνουν τάση για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όταν βρίσκονται στην ενήλικη ζωή τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, αναλύει δεδομένα που αφορούν 101 χώρες και περιλαμβάνει στοιχεία από το 1961 έως το 2018. Οι αναλυτές προσαρμόσαν τα δεδομένα με βάση τον πληθυσμό και το εισόδημα της κάθε χώρας, με σκοπό να εξεταστεί η συσχέτιση ανάμεσα στον τύπο πρωτεΐνης που καταναλώνεται και τη μακροχρόνια υγεία.

Διαφορετικές Διατροφικές Ανάγκες για Παιδιά και Ενήλικες

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «η μελέτη μας αποκαλύπτει μια σύνθετη εικόνα όσον αφορά την επίδραση των ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών στην υγεία σε πληθυσμιακό επίπεδο». Συγκεκριμένα, για τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, η υψηλή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, που προέρχεται από τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σχετίζεται με χαμηλότερη βρεφική θνησιμότητα. Αντίθετα, στους ενήλικες παρατηρείται ότι οι φυτικές πρωτεΐνες σχετίζονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Σημαντικά Ευρήματα της Μελέτης

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την παροχή τροφίμων, τις θερμίδες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά σε κάθε χώρα. Οι χώρες που εξετάστηκαν παρουσίαζαν ένα ευρύ φάσμα διατροφικών προτύπων, από περιοχές που κατανάλωναν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Αργεντινή, μέχρι χώρες με περισσότερο φυτοφαγικά διατροφικά πρότυπα, όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι χώρες με αυξημένη διαθεσιμότητα φυτικής πρωτεΐνης παρουσίαζαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με χώρες όπου κυριαρχούν οι ζωικές πρωτεΐνες.

Η Σύνδεση Ζωικών Πρωτεϊνών με Χρόνιες Παθήσεις

Η αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, και μάλιστα από επεξεργασμένα κρέατα, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2. Αντίθετα, οι φυτικές πρωτεΐνες — οι οποίες προέρχονται από όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης — φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση αυτών των κινδύνων και στη συνολική υποστήριξη της υγείας.

«Η πρωτεΐνη είναι βασικό στοιχείο της διατροφής, αλλά η πηγή της έχει σημασία», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Το γεγονός ότι οι φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι καθοριστικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την ευημερία του πλανήτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεύτερη φάση έργου αγροτικής οδοποιίας στα Πουλάτα: Αναβάθμιση και βελτίωση υποδομών

user 3

Ψηφιακό Ημερολόγιο Αφίξεων Τουριστικών Στηλών στην Κεφαλονιά από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Καινοτομία και Στρατηγική Ανάπτυξης του Τουρισμού

user 3

Διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto

Oμάδα Σύνταξης Α