tvkefalonia.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΚΕΦΑΛΟΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ζευγάρι των σεφ που αναβιώνει την αυθεντική γεύση της Κεφαλονιάς στο ψαρόσπιτό τους

Κοινοποίηση

Ανακαλύπτοντας την Κεφαλονιά μέσα από την Κουζίνα

Η Ιωάννα Χαλικιά και ο Γεράσιμος Στεφανάτος, ένα ζευγάρι και ταυτόχρονα σεφ, μας καλούνται να επισκεφτούμε το ψαρόσπιτό τους στην παραλία του Κακογκύλου στην Κεφαλονιά. Αυτό το μαγευτικό μέρος φαίνεται να έχει σταματήσει το χρόνο και η ζωή εδώ κυλά σε ήπιους ρυθμούς.

Η Ιωάννα προέρχεται από το Βαρύ και ο Γεράσιμος από την Άσσο. Αν και συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ηλικίας, ήρθαν κοντά και έγιναν ζευγάρι πολλά χρόνια αργότερα, συνδέοντας τη σχέση τους με την αγάπη για τη μαγειρική. Η απόφασή τους να επιστρέψουν κοντά στις οικογένειές τους στην Κεφαλονιά τους ώθησε να προάγουν την τοπική κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

Αφού πέρασαν σημαντικά χρόνια σε φημισμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία του Λονδίνου, επιστρέφουν στο νησί με την επιθυμία να επαναφέρουν παλιές συνταγές, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα. Οργανώνουν ιδιωτικά δείπνα και διάφορες εκδηλώσεις, προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν την αυθεντική γεύση της Κεφαλονιάς.

Η εγκατάσταση τους είναι η οικογενειακή κατοικία της Ιωάννας, που βρίσκεται σε έναν πανέμορφο, ήσυχο κολπίσκο. Στις αναμνήσεις της Ιωάννας υπάρχει ο μικρός κήπος τους, γεμάτος από φρέσκα χόρτα και μυρωδικά, όπως βρούβες και μάραθο, αλλά και στιγμές με τον πατέρα της όταν πήγαιναν για ψάρεμα. Ο μπαμπάς της και οι θείοι της συνήθιζαν να γυρίζουν πάντα με καλή ψαριά, πλούσια σε χταπόδια και ψαράκια.

Η Κεφαλονιά, αυτός ο ευλογημένος τόπος, διατηρεί την παράδοση της γαστρονομίας με τρόπο μοναδικό. Οι παππούδες της Ιωάννας μαγείρευαν με πάθος και προσκεκλημένοι από τα γύρω μέρη απολάμβαναν τα φαγητά τους σε οικογενειακά τραπέζια. Στην μικρή τους γιορτή, όλοι οι φίλοι και συγγενείς συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα πλούσιο μεσημεριανό, γεμάτο με εκλεκτά πιάτα και αναμνήσεις, δημιουργώντας ένα αξέχαστο βράδυ γεύσεων.

Ανακαλύπτοντας την κουζίνα της Κεφαλονιάς με νέους φίλους, γευτήκαμε το ριζότο της Ιωάννας, τη χταποδόπιτα του Γεράσιμου, τον παστό κολιό του Βασίλη και άλλα εκλεκτά εδέσματα. Αυτή η γευστική εμπειρία ήταν ο πιο άμεσος και αληθινός τρόπος να γνωρίσουμε το νησί και τις γεύσεις του.

Χταποδόπιτα Κεφαλονιάς

Χρόνος προετοιμασίας: 60′
Χρόνος ψησίματος: 60′
Βαθμός δυσκολίας: **

Υλικά για 10-12 μερίδες:

Για το φύλλο:

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
  • 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 340 γρ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:

  • 1.500 γρ. χταπόδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες + 2 επιπλέον ψιλοκομμένες
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 7-8 κόκκους πιπέρι
  • 120 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα (σάψυχο)
  • 3 ντομάτες φρεσκοτριμμένες
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι ζωμό από το βράσιμο του χταποδιού
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι (εάν χρειάζεται βάσει της αλατότητας του χταποδιού)

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα και το θερμαίνουμε. Όταν αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, προσθέτουμε το κρασί, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 40 λεπτά.

Μετά, κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το αναμειγνύουμε με όλα τα υλικά της γέμισης. Δημιουργούμε μια ομοιογενή μάζα και την αφήνουμε στην άκρη. Σε διαφορετικό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι, λάδι, ξίδι και νερό, δημιουργώντας μια μαλακή ζύμη.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα, τοποθετώντας τα σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Αφήνουμε τη γέμιση να εξελιχθεί και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 60 λεπτά.

Πατελόρυζο με Πεταλίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Χρόνος μαγειρέματος: 20′
Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1½ κιλό πεταλίδες με τα κελύφη
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. πάστα ντομάτας
  • Ούζο ή λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:
Μαζεύουμε τις πεταλίδες από καθαρές θαλάσσιες περιοχές και τις πλένουμε προσεκτικά. Ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να ξεκολλήσουν από τα κελύφη και κρατάμε τον ψίχα τους.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πεταλίδες με την πάστα ντομάτας. Ρίχνουμε το ρύζι, σβήνουμε με ούζο, και προσθέτουμε το ζωμό από τις πεταλίδες, αφήνοντας το φαγητό να ψηθεί. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση.

Οι πεταλίδες είναι ένας πραγματικός θησαυρός της κεφαλονίτικης θαλάσσιας κουζίνας, προσφέροντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες σε κάθε πιάτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απόψε: Προβολή ταινίας από την Alliance Française Αργοστολίου

praktiki 4

Ανακάλυψη Κλειδιού στην Οδό Χαροκόπου στο Αργοστόλι

user 3

Νικόλας Βαλλιανάτος: Νέο Τακτικό Μέλος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Γεωπάρκου Κεφαλονιάς Ιθάκης

user 3