Η Παρουσίαση του «Άξιον Εστί» στην Κεφαλονιά
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεμνότητα μίλησε στον InKefalonia 89,2 ο μαέστρος και Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, αναφορικά με την παρουσίαση του εμβληματικού έργου «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη στην Κεφαλονιά. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι συντελεστές της παράστασης «είναι η γέφυρα» για να φτάσει το μεγάλωμα του έργου στο ευρύ κοινό.
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και την πολύ θετική κριτική σας», ανέφερε ο κ. Γεωργακάτος, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία προέρχεται από μια συνδυασμένη προσπάθεια ταλέντου, κόπου και μελέτης. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν ήθελε η συνέντευξη να επικεντρωθεί στο πρόσωπό του, αλλά στην τεράστια αξία του έργου που παρουσιάζεται. «Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοια μεγαθήρια όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Οδυσσέας Ελύτης, η καλλιτεχνική ταυτότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη θεατρική παράσταση, ο μαέστρος τόνισε την αριθμητική διάσταση της συμμετοχής, καθώς περίπου 70 ερμηνευτές θα βρεθούν επί σκηνής – περιλαμβάνοντας χορωδία, ορχήστρα, σολίστες και αφηγητή. Αυτό το πολυσύνθετο έργο ενσωματώνει στοιχεία τόσο από τη συμφωνική όσο και από τη λαϊκή μουσική, αποδεικνύοντας τη μαγεία της σύνθεσής του. «Αυτό είναι και το μαγικό της υπόθεσης», ανέφερε, κάνοντας σαφές ότι ο Θεοδωράκης συνδύασε τις συμφωνικές ορχήστρες με μπουζούκια, ντραμς και τη λαϊκή παράδοση. Επιπρόσθετα, πρόσθεσε ότι η δομή του έργου περιλαμβάνει την απαγγελία ποιητικών κειμένων από βαρύτονο και αφηγητή, χαρακτηριστικά που αποκαλύπτουν τη θεολογική διάσταση του έργου, όπως την εννοούσε ο Μίκης.
Ο κ. Γεωργακάτος εξήγησε ότι η σύνθεση του «Άξιον Εστί» προήλθε από μια τυχαία συνάντηση του Μίκη με τον Ελύτη στο καφενείο του Λουμίδη, όπου ο ποιητής τον προέτρεψε να δημιουργήσει ένα έργο βάσει των στίχων του. «Η αρχή του έργου ονομάζεται “Η γένεσις” – αναπαριστά μια νέα γέννηση», επεσήμανε. Ο Μίκης, σύμφωνα με τον Γεωργακάτο, αρχίζει μουσικά με χάος, ενορχηστρώνοντας ήχους ως εκπρόσωποι αυτής της γέννησης.
Αναλύοντας τη φιλοσοφική και ποιητική δύναμη του έργου, υπογράμμισε ότι η πραγματική αξία του έγκειται στον λόγο: «Η ποιητική δύναμη είναι το ατού του έργου. Ο δυνατός στίχος πρέπει να είναι κατανοητός από τον ακροατή», είπε χαρακτηριστικά.
Στην Κεφαλονιά, η εκτέλεση του έργου θα περιλαμβάνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη μικτή χορωδία, τη λαϊκή ορχήστρα και τον αφηγητή Αλμπέρτο Φάις, καθώς και τους ερμηνευτές όπως ο λαϊκός τραγουδιστής Μπάμπης Βελισάριος και ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει τον ρόλο του στην όπερα «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ο κ. Γεωργακάτος αποκάλυψε ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χωρίς διάλειμμα και θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. «Επιθυμούμε να απολαύσει το κοινό το έργο στη συνθετική του μορφή, χωρίς διακοπές. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί ολόκληρο το έργο στην Κεφαλονιά», τόνισε.
Ελπίζει ο κόσμος να κατανοήσει και να απολαύσει αυτό το σπουδαίο έργο. «Αν το κατανοήσει, σίγουρα θα το απολαύσει. Η ικανοποίηση του κοινού είναι το μόνο που έχει σημασία για εμάς», δήλωσε κλείνοντας.