Οι Έλληνες Εργάζονται Περισσότερο στην Ε.Ε., Αλλά Λαμβάνουν τα Λιγότερα
Θεαματικά Στοιχεία για τις Ώρες Εργασίας στην Ελλάδα
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η χώρα με τις περισσότερες ώρες εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2024, οι Έλληνες που είναι ηλικίας 20 έως 64 ετών εργάζονται κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται στις 36 ώρες. Αυτό καθιστά την Ελλάδα την πρωταθλήτρια της Ευρώπης όσον αφορά τις ώρες εργασίας, προσπερνώντας χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Ωστόσο, αυτή η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες οικονομικές απολαβές. Οι Έλληνες εργαζόμενοι λαμβάνουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, γεγονός που αναδεικνύει την ανισορροπία μεταξύ ωρών εργασίας και μισθών. Αυτή η αναλογία γίνεται ακόμα πιο εμφανής όταν εξετάσουμε την αγοραστική δύναμη των μισθών.
Η Αντίθεση Μισθών και Ώρων Εργασίας
Παρά τις πολλές ώρες δουλειάς, οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί σε σύγκριση με εκείνους άλλων χωρών της Ε.Ε. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ακόμα και χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, οι οποίες διαθέτουν ελαφρώς χαμηλότερους ονομαστικούς μισθούς, οι εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερες ώρες και απολαμβάνουν υψηλότερη αγοραστική δύναμη.
Ειδικότερα, οι Ολλανδοί εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται κατά μέσο όρο μόλις 32,1 ώρες την εβδομάδα, κερδίζουν περίπου 44.000 ευρώ ετησίως, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο ετήσιο μισθό στην Ελλάδα, ο οποίος κυμαίνεται γύρω από τα 17.000 ευρώ. Αντίστοιχα, σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και η Αυστρία, οι εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερο από 34 ώρες εβδομαδιαίως και έχουν μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 67.000 ευρώ ετησίως, με το ποσό αυτό να είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων.
Τομέας Εργασίας και Ώρες Εργασίας
Στην Ελλάδα, οι τομείς που καταγράφουν τις περισσότερες ώρες εργασίας είναι κυρίως η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, με μέσο όρο εβδομάδας που ανέρχεται στις 41,2 ώρες. Ακολουθούν οι τομείς των ορυχείων, των λατομείων και των κατασκευών, οι οποίοι επίσης εμφανίζουν υψηλό αριθμό ωρών εργασίας.
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης και των τεχνών εργάζονται λιγότερες ώρες, με μέσες εβδομάδες λίγο πάνω από 32 ώρες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat καλύπτουν μόνο την κύρια απασχόληση και δεν περιλαμβάνουν δεύτερες δουλειές, ελεύθερες επαγγελματικές δραστηριότητες ή αδήλωτη εργασία, γεγονός που ενδέχεται να παρουσιάζει λανθασμένη εικόνα του πραγματικού αριθμού των ωρών εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός ωρών εργασίας είναι πιθανώς σημαντικά υψηλότερος, κυρίως στους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης στην ιδιωτική αγορά.
Μια πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αποκάλυψε ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων ξεπερνούν τις επίσημες ώρες εργασίας τους. Συγκεκριμένα, περίπου το 30% εργάζεται μεταξύ 41 και 45 ωρών εβδομαδιαίως, ενώ το 20% εργάζεται πάνω από 46 ώρες, με ορισμένους να φτάνουν ακόμα και τις 50 ώρες ή και παραπάνω.
Σε αυτό το περίπλοκο τοπίο προστίθεται το χαμηλό ποσοστό επίσημης μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται μόλις στο 7,2%, σε αντίθεση με το 17,1% στην υπόλοιπη Ε.Ε.