Μελιτζάνες Παπουτσάκια της Σίας Λαδά
Υλικά για τις Μελιτζάνες
Για την παρασκευή των μελιτζανών παπουτσάκια θα χρειαστείτε:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
Υλικά για τον Κιμά
Για τον κιμά απαιτούνται τα εξής:
- 400 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κ.σ πελτές ντομάτας
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 3 κ.σ κονιάκ
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 3-4 γαρύφαλλα
Υλικά για την Μπεσαμέλ
Η μπεσαμέλ απαιτεί τα παρακάτω:
- 3 κ.σ βούτυρο
- 3 κ.σ αλεύρι
- 1 αυγό
- 500 γραμ. γάλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση της Συνταγής
Αρχικά, πλύντε και κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Χαράξτε τη σάρκα σταυρωτά και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί. Προσθέστε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, ξεκινήστε να σοτάρετε τον κιμά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και σβήστε με το κονιάκ. Συνεχίστε προσθέτοντας τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Στο τέλος, προσθέστε το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και τη δάφνη για επιπλέον αρώματα.
Προχωρήστε στην παρασκευή της μπεσαμέλ. Λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά προσθέστε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και πηχτή κρέμα. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το αυγό και το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθούν.
Τώρα, γεμίστε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά και καλύψτε την επιφάνεια με μπεσαμέλ. Πασπαλίστε με κανέλα, κεφαλοτύρι και λίγο φρυγανιά. Ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
Καλή απόλαυση!