tvkefalonia.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΚΕΦΑΛΟΝΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαγευτική Κεφαλονίτικη Μπακαλιαρόπιτα: Συνταγή από την Σία Λαδά

Κοινοποίηση

Ευφάνταστη Κεφαλονίτικη Μπακαλιαρόπιτα

Μια παραδοσιακή γεύση από την Κεφαλονιά

Η Κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα ενσωματώνει τη γευστική κληρονομιά του νησιού και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα, πλάι στην κρεατόπιτα. Η μοναδική της γεύση και η πλούσια υφή της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή για οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές.

Υλικά

Για τη γέμιση:
1 φύλλο μπακαλιάρο αλμυρό ή φιλέτο κατεψυγμένο, 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, 1 πορτοκαλόφλουδα,
½ φλιτζάνι λάδι, 3 ντομάτες, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 κρεμμυδάκι, κανέλα, αλάτι, πιπέρι,
μάραθο, μαϊντανό και σάψιχο (ντόπιο αρωματικό βότανο, κοινώς μαντζουράνα).

Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι,
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και λίγο αλάτι.

Οδηγίες Παρασκευής

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες εάν είναι αλμυρός. Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο, αυτό το βήμα παραλείπεται. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον ζεματάμε για 3 λεπτά. Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα, εάν υπάρχουν. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε τον ψιλοκομμένο μπακαλιάρο. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πορτοκαλόφλουδα, λίγη κανέλα, μαϊντανό, σάψιχο και μάραθο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί.

Προετοιμάζουμε το φύλλο ζυμώνοντας το αλεύρι, το λάδι, το χλιαρό νερό, το ξύδι και το αλάτι, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο για τη βάση του ταψιού και τοποθετούμε το φύλλο σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.

Καλύπτουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες γύρω γύρω στο ταψί. Χαράσσουμε την πίτα και αλείφουμε με λάδι και λίγο νερό, ενώ προσθέτουμε και σουσάμι για επιπλέον γεύση. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.

Καλή απόλαυση! Η Κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα είναι έτοιμη να σας ταξιδέψει στη γεύση και την παράδοση του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργική και Ανθρώπινη Υγειονομική Φροντίδα: Η Ρομφαία των Drones στα Ιόνια Νησιά

user 3

Το Εορταστικό Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στον Πόρο

user 3

Κέρκυρα: Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Άκτιο για τις έκτακτες αεροδιακομιδές ασθενών

admin