Λαμπροκουλούρα: Μια Παραδοσιακή Συνταγή για το Πάσχα
Η λαμπροκουλούρα είναι ένα παραδοσιακό ψωμί, που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πασχαλινού τραπεζιού. Συνδυάζει την απλότητα της συνταγής με την υπέροχη γεύση και το άρωμά της, καθιστώντας την ιδανική για την ημέρα της Ανάστασης. Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, γεγονός που την καθιστά προσιτή σε όλους τους λάτρεις της μαγειρικής.
Συνήθως, τη λαμπροκουλούρα τη μοιράζουμε κατά την Ανάσταση και την απολαμβάνουμε με την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Ακολουθήστε τη συνταγή παρακάτω για ένα νόστιμο και αφράτο αποτέλεσμα.
Υλικά για Λαμπροκουλούρα
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό αλεύρι γενικής χρήσης
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 50 γραμμάρια νωπή
- ½ κούπα χλιαρό νερό
- 1 κούπα χλιαρό γάλα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- Μια πρέζα αλάτι
- 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι
- ½ κ.γ. μαστίχα
Εκτέλεση της Συνταγής
Η διαδικασία για την παρασκευή της λαμπροκουλούρας είναι απλή και ευχάριστη. Αρχίστε ετοιμάζοντας το προζύμι: διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέστε 1 κ.γ. ζάχαρη και 10 κ.σ. αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός. Αφήστε το σκεπασμένο για 30 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και το μείγμα της μαγιάς, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ελαστική ζύμη. Εάν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό σταδιακά, ώστε η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μη κολλάει στα χέρια.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, καλυμμένη με ένα πανί, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 έως 2 ώρες. Αφού φουσκώσει, τοποθετήστε τη ζύμη σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αφήστε την ξανά να φουσκώσει για λίγο.
Τέλος, αλείψτε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ικανοποιητικά.
Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα με υγεία και καλή απόλαυση της λαμπροκουλούρας σας!