tvkefalonia.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαζαράκια: Η παραδοσιακή συνταγή του Σαββάτου του Λαζάρου για το Πάσχα

Κοινοποίηση

Λαζαράκια: Η Παραδοσιακή Συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Τα Λαζαράκια είναι νόστιμα και αφράτα ψωμάκια που παρασκευάζονται με αγάπη και παράδοση το Σάββατο του Λαζάρου, μια σημαντική ημέρα που μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον εορτασμό του Πάσχα. Η διαδικασία της δημιουργίας τους συνδυάζει τη χαρά της μαγειρικής με την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών, καθώς οι μητέρες και τα παιδιά συνεργάζονται για να φτιάξουν αυτά τα όμορφα γλυκά ψωμάκια.

Το Σάββατο του Λαζάρου, που φέτος γιορτάζεται στις 12 Απριλίου, σηματοδοτεί την αρχή των πασχαλινών εθίμων. Ο εορτασμός κορυφώνεται ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, που φέτος έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου. Με το έθιμο των λαζαρακίων, τιμούμε τη μνήμη του Λαζάρου, ενός ανθρώπου που αναστηθεί από τον Ιησού, και δίνουμε λύση όχι μόνο στη γευστική μας επιθυμία αλλά και στην ανάγκη μας για σύνδεση με την παράδοση.

Η Εορτή του Λαζάρου: Ένα Θεϊκό Θαύμα

Ο Λάζαρος, γνωστός ως ο Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν ο αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας, οι οποίες τον φιλοξένησαν επανειλημμένα όταν ο Ιησούς περνούσε από τη Βηθανία. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Λάζαρος ασθένησε βαριά και πέθανε. Παρά τις προειδοποιήσεις της αδελφής του, ο Ιησούς καθυστέρησε να πάει κοντά του. Όταν τελικά έφτασε, ανέστησε τον Λάζαρο τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του, ένα γεγονός που προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό αλλά και μίσος από τους Φαρισαίους, οι οποίοι άρχισαν να σχεδιάζουν την εκδίωξή του.

Πώς φτιάχνουμε Λαζαράκια

Η διαδικασία παρασκευής των λαζαρακίων είναι ιδιαίτερα απλή και απαιτεί μόνο μερικά βασικά υλικά. Γνωστή είναι και η παραδοσιακή φράση “Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις”, που τονίζει τη σημασία αυτού του εθίμου. Ακολουθεί μια απλή συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Υλικά για 12 Λαζαράκια:

  • 7-8 φλιτζάνια αλεύρι (γ.ο.χ.)
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 3/4 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (και επιπλέον για το βούρτσισμα)
  • Αμύγδαλα ή γαρίφαλλα για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά στο χλιαρό νερό με το μέλι, αφήνοντάς την σκεπασμένη να φουσκώσει για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν καλά. Σε άλλο μπολ, τοποθετούμε το αλεύρι μαζί με τα υπόλοιπα ξηρά υλικά και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα.

Αφού ανασηκώσουμε τη ζύμη, τη δουλεύουμε ξανά λίγο και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 45 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 13 κομμάτια, σχηματίζουμε τα «λαζάρακια» μας και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Τέλος, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή δεν είναι μόνο για απόλαυση, αλλά και για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση και τη μνήμη του Λαζάρου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συγκεντρωθούμε με την οικογένεια και να γιορτάσουμε αυτές τις σημαντικές στιγμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πασχαλινές Ώρες Λειτουργίας Εμπορικών Καταστημάτων στο Αργοστόλι

user 3

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεφαλονιά εντοπίζουν 119 παραβάσεις

user 3

ΕΟΔΥ: 20 θάνατοι από COVID-19, 538 νέες εισαγωγές και 10 διασωληνώσεις την τελευταία εβδομάδα

admin