Πατάτες Σοφιγάδες Κεφαλονίτικες: Μια Θεσπέσια Συνταγή από την Σία Λαδά
Οι πατάτες σοφιγάδες αποτελούν ένα κλασικό πιάτο της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και ειδικότερα της Κεφαλονιάς, συνδυάζοντας απλές αλλά νόστιμες γεύσεις που μαγνητίζουν τον ουρανίσκο. Η σημερινή συνταγή, που μας προσφέρει η Σία Λαδά, υπόσχεται να μας ταξιδέψει πίσω στις ρίζες της παράδοσης με ένα πιάτο που είναι ιδανικό για κάθε οικογενειακό γεύμα.
Υλικά για Πατάτες Σοφιγάδες
Για να προετοιμάσετε αυτό το υπέροχο φαγητό, θα χρειαστείτε τα παρακάτω συστατικά:
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ και χυμό ντομάτας
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Ρίγανη
Οδηγίες Παρασκευής
Η διαδικασία εκτέλεσης είναι απλή και γρήγορη, και απαιτεί μόνο μερικά βήματα:
- Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέστε τις κομμένες πατάτες και σοτάρετέ τες καλά, ώστε να αποκτήσουν μια ελαφριά κρούστα.
- Στη συνέχεια, προσθέστε τον ντοματοπελτέ και τον χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και την ρίγανη. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
- Ρίξτε βραστό νερό στη κατσαρόλα, μέχρι να σκεπάσει τα υλικά και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 έως 20 λεπτά.
Ανακατεύετε περιοδικά και προσθέτετε επιπλέον νερό αν χρειαστεί, για να διασφαλίσετε ότι οι πατάτες θα μαγειρευτούν σωστά. Мόλις το φαγητό είναι έτοιμο, μπορείτε να σερβίρετε τις πατάτες σοφιγάδες σαν κύριο πιάτο, συνοδευόμενες από φρέσκο ψωμί ή ως συνοδευτικό μαζί με κρέας ή ψάρι.
Απολαύστε την Κεφαλονίτικη Παράδοση
Αυτές οι πατάτες σοφιγάδες είναι όχι μόνο νόστιμες, αλλά και γεμάτες με την παράδοση και την ιστορία του νησιού. Αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να απολαύσετε τη μοναδική γεύση της Κεφαλονιάς, ενώ μπορείτε να τις μοιραστείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα.
Καλή σας όρεξη!