Τιμή στην Αντιφασιστική Νίκη και Διεκδίκηση της Αναγνώρισης των Μουζακάτων
Το χωριό Μουζακάτα, ένα μέρος με πλούσια ιστορία αντιστασιακού αγώνα, τιμήθηκε με μια συγκινητική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής, με αφορμή τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μαΐου 1945. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κεφαλονιά οργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον τόπο που υπήρξε μάρτυρας των φρικαλεοτήτων των ναζιστικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Η εκδήλωση περιλάμβανε συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί για να θυμίζει τις θηριωδίες που υπέστησαν οι κάτοικοι των Μουζακάτων. Οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναγνώρισης του χωριού ως «μαρτυρικό», λόγω των όσων υπέστησαν οι κάτοικοι από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944, όταν οι τελευταίοι ισοπέδωσαν το χωριό.
Ο Γιάννης Κουρούκλης, γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ, ανέφερε στην ομιλία του τη σημασία του αντάρτικου αγώνα κατά την κατοχή, τονίζοντας τον ρόλο των Μουζακάτων ως στρατηγικό σημείο στην αντίσταση και την ανάπτυξη του Ε.Λ.Α.Σ. κατά την περίοδο 1941-1944. Περιγράφοντας την κατάσταση, ανέφερε ότι το χωριό υπηρέτησε ως έδρα αντάρτικων ομάδων, που προσέφεραν τρόφιμα, στρατιωτικό υλικό και υποστήριξη στους προδότες και στους φασίστες. Πολλοί κάτοικοι θεωρήθηκαν πρωτοπόροι της Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για την ελευθερία.
Ο τομεάρχης επικεντρώθηκε στην κυνικότητα των γερμανικών δυνάμεων, οι οποίες αποφάσισαν να επιτεθούν στο χωριό, καταστρέφοντας κάθε πηγή ζωής και καταληστεύοντας τις περιουσίες των κατοίκων. Αυτές οι επιθέσεις ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής των κατοίκων με διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις. Οι γερμανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με ντόπιους προδότες, ετοίμασαν σχέδια κατάρρευσης, σκοτώνοντας αθώους και καταστρέφοντας κάθε στοιχείο του πολιτισμού και της ζωής που είχε δημιουργηθεί.
Η σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων σε αυτές τις δύσκολες εποχές ήταν καθοριστική για την επιβίωση των περισσότερων, όπως εξήγησε ο Κουρούκλης. Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν, φιλοξενήθηκαν σε γειτονικά χωριά, και η αλληλοϋποστήριξη που αναπτύχθηκε τους βοήθησε να κρατήσουν τις ελπίδες ζωντανές. Ο ηρωισμός των κατοίκων, που αγωνίστηκαν για τον τόπο τους, επανήλθε επίσης, δίνοντάς τους τον τίτλο του «Μικρού Σουλίου», υπογραμμίζοντας την αντίσταση και την αντοχή τους.
Η ιστορία των Μουζακάτων δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως μέχρι σήμερα, αλλά οι νέες γενιές συνεχίζουν να θυμούνται και να τιμούν την κληρονομιά της, προβάλλοντας τις θυσίες των παλιότερων. Η αναγνώριση του χωριού ως μαρτυρικό έρχεται να προσθέσει μια ακόμη διάσταση στη συζήτηση για τις διακρίσεις και τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του, νοηματοδοτώντας τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Τέλος, η εκδήλωση δεν περιορίστηκε μόνο στην αναφορά στο παρελθόν. Παρουσιάστηκε επίσης το ντοκιμαντέρ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με τίτλο «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – 80 Χρόνια μετά», το οποίο αποτέλεσε μια ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση και ανάλυση των ιστορικών γεγονότων, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Αργοστόλι, 12-5-2025
Τ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης του Κ.Κ.Ε.