Αναφορές για τις Θεραπείες και την Καινοτομία στη Φαρμακολογία
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, παρουσίασε μια εξαιρετικά θετική προοπτική για την επιστημονική έρευνα και τις θεραπευτικές λύσεις στον τομέα της υγείας. Υποσχέθηκε ότι «σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για όλα τα προβλήματα υγείας», εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην ιατρική έρευνα.
Η Επανάσταση της Τεχνολογίας στην Υγειονομική Περίθαλψη
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την Νίκη Λυμπεράκη, Δημοσιογράφο στο Mega TV και “Το Βήμα”, ο κ. Bourla περιέγραψε μια «αναγέννηση» στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ψηφιακής τεχνολογίας και των εντυπωσιακών συνεργειών που αυτή φέρνει. Ανέφερε ότι οι ερευνητές θα αξιοποιήσουν την ΑΙ, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης νέων θεραπειών. «Αντί οι θεραπείες για τον καρκίνο να έρχονται σε 10 χρόνια, τώρα θα φθάνουν σε 4 χρόνια», τόνισε. Αυτόν τον τρόπο δεν θα οδηγήσει σε μείωση του ανθρώπινου προσωπικού ή του προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στόχοι και ΔεσCommitments της Pfizer
Σύμφωνα με τον κ. Bourla, το μεγαλύτερο όφελος από την εφαρμογή της ΑΙ στην έρευνα είναι η <αύξηση της παραγωγικότητας>. Οι πόροι που διατίθενται πλέον θα φέρνουν περισσότερες θεραπευτικές λύσεις και νέα φάρμακα. Αναφερόμενος στους στόχους για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ότι η Pfizer επιδιώκει την εξάλειψη του Αλτσχάιμερ και τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, οι οποίες στο μέλλον θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η Καινοτομία στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Bourla εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς την καινοτομία και θα πρέπει να εστιάσει στη δυνατότητα για να την υλοποιήσει. Χαρακτήρισε την σημερινή κυβέρνηση ως προοδευτική στον τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αποκάλυψε ότι η Pfizer δεν αντιμετώπισε εμπόδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη από 200 σε 1.200 άτομα.
Προκλήσεις και Εξελίξεις στον Παγκόσμιο Φαρμακευτικό Κλάδο
Ο κ. Bourla αναφέρθηκε επίσης στις υπαρκτές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία, ιδίως στην Αμερική, όπου οι ριζοσπαστικές πολιτικές ενδέχεται να έχουν διεθνείς επιπτώσεις. Αν και η φαρμακοβιομηχανία έχει προς το παρόν εξαιρεθεί από δασμούς, εκφράζει ανησυχίες για την επικείμενη αβεβαιότητα. Παρατήρησε ότι ο κίνδυνος στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι αυξημένος, αφού η αναπλήρωση πρώτων υλών από την εσωτερική παραγωγή είναι δύσκολη, και ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αναδείχθηκε ως ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα, με τον κ. Bourla να επισημαίνει ότι τα εμπόδια στη γραφειοκρατία και η απροθυμία για επενδύσεις στην καινοτομία περιθωριοποιούν την περιοχή. «Πριν από 20 χρόνια, η έρευνα γινόταν κυρίως στην Ευρώπη. Σήμερα, οι επιστήμονες μεταναστεύουν στις ΗΠΑ», κατέληξε, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για νέα στρατηγική στις επενδύσεις και στην έρευνα.